2016. április 1., péntek

Rakott kelkáposzta ( paleo)


Megint egy étel, ami felkerült nálam a Top 10-be! :) Bár ha így folytatom, lassan át is kell neveznem Top 100-nak :)) .
Vettem egy fej kelkáposztát, eredetileg főzeléket akartam belőle készíteni. De azt végül karalábéból csináltam, így mivel terveztem valami rakott ételt is a hétre, a kelből azt készítettem. Mikor nekiálltam, még nem tudtam, hogy fog alakulni, nem volt semmi konkrét tervem.. Először gondolkodtam, mivel kéne a régen megszokott rizst helyettesíteni, de aztán úgy gondoltam, legjobb lesz egyszerűen csak kihagyni. Jó döntés volt, egyáltalán nem hiányzik belőle semmi! A csibecombot le is darálhatjuk, de így apróra vágva szerintem sokkal egyszerűbb, különben is utálom a húsdalárlót mosogatni. :)) 




Hozzávalók:
 1 közepes fej kelkáposzta
60 dkg kicsontozott csibecomb
20 dkg szalonna
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz hámozott paradicsom
só, őrölt bors, oregánó
őrölt pirospaprika
1 kis csokor friss bazsalikom
őrölt köménymag
kacsazsír (vagy egyéb zsiradék)

7 dkg kesudió
2 egész tojás
1 kiskanál dijoni mustár 
citromlé, só, őrölt bors 



A kicsontozott csibecombokat apró kockára vágtam. Felforrósított zsíron megdinszteltem az apró kockára vágott hagymát, a végén hozzáadtam a reszelt fokhagymát is. Ezzel már nem pirítottam, csak átkevertem, és ment is bele a hús, amit fehéredésig pirítottam.  Pirospaprikával meghintettem, és kevés vízzel felöntöttem.
A hámozott paradicsomot botmixerrel szétturmixoltam, és hozzáadtam. Beleraktam a sót, borsot, oregánót, és egy csokor friss bazsalikomot is. Fedő alatt készre pároltam. A végén a fedőt levettem, hogy a felesleges víz elpárologjon, és a szósz besűrűsödjön. 


Közben a kelkáposztát vastagabb csíkokra vágtam, és bő forró vízbe dobtam. Sóval és kevés őrölt köménymaggal fűszereztem. Kb. 10 perc alatt készre is párolódott . 
A szalonnát kockára vágtam, és kisütöttem. 

A tetejére kerülő szószt kesudióból készítettem. Ehhez először a kesut beáztattam vízbe. Fél - egy órát hagytam ázni, majd leöntöttem róla, és már csak annyi vizet adtam hozzá, ami épp csak ellepte.  Utána botmixerrel krémesre turmixoltam, majd hozzáadtam a sót, borsot, kevés citromlevet, mustárt, és a 2 egész tojást is. Ezekkel még jól szétkevertem. 



Egy hőálló tál aljába terítettem a párolt kelkáposzta felét, és ráraktam a szalonna felét. Erre jött a paradicsomos hús, majd ismét a kelkáposzta és a szalonna másik fele. A szalonnákat kicsit keverjük a kelkáposzta közé. 
Ráöntöttem a kesuból készített szószt, és meglocsoltam a szalonna kisült zsírjával. 
180 °C-on , légkeverésen, 40 perc alatt készre sütöttem. Félidőben letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg felülről. 


Igazán finom lett, még a zöldségeket nem túlzottan kedvelő férjemnek is nagyon ízlett! :)
Egy pohár száraz bor tökéletes kísérő lehet mellé. :))






Nincsenek megjegyzések: