2010. július 29., csütörtök

Töltött paprika



Itt a nyár, bőven terem a hazai paprika, amiből igazán ízletes töltött paprikát lehet főzni.
Ez egy tipikusan olyan étel, amiből nem lehet keveset készíteni.Viszont annyira szeretjük, hogy képesek vagyunk napokig rájárni.
Ha épp mást ennénk közben, az sem gond, a hűtőben simán eláll pár napig.

Hozzávalók:

60 dkg darált hús
2 maréknyi gömbölyű szemű rizs
1 kisebb fej hagyma
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
őrölt pirospaprika
kb. 12 db zöldpaprika

kb. 7 dcl paradicsomsűrítmény
3 evőkanálnyi liszt
olaj
őrölt pirospaprika

cukor /ízlés szerint/

A darált húst fűszerezzük be, adjuk hozzá a tojásokat és az apróra reszelt hagymát és fokhagymát. Jó alaposan keverjük össze, majd jöhet bele a rizs.
Én nyersen rakom bele, nem szoktam előre megfőzni. A paprikákat kicsumázzuk, ha nagyon csípősek, akkor vágjuk ki az erét is.
Töltsük meg a rizses-húsos masszával a paprikákat, és rakjuk egy mélyebb lábasba. Engedjük fel annyi vízzel, tegyünk bele egy kevés sót, és fedő alatt kb. 70 perc alatt főzzük készre.
A főzési idő nagyban függ a paprikák méretétől, ezért olyan 50-60 perc elteltével az egyik paprikát vágjuk félbe, és kóstoljuk meg, hogy rendesen megfőtt-e a rizs és hús is.



Ha már jó, akkor készítsük el a paradicsomos mártást. Ennek a mennyiségét mindenki igazítsa a kedvére, mi úgy szeretjük, ha közepesen sűrű, és sok. :))

Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, szórjuk bele a lisztet, majd állandóan kevergetve kicsit pirítsuk át a lisztet. Húzzuk félre, adjunk hozzá egy kiskanálnyi pirospaprikát, keverjük el. A paradicsomsűrítményt keverük el kb. 3 dcl vízzel, és ezzel engedjük fel a rántást. Tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve forraljuk át. Ekkor beleönthetjük abba a lábasba, amiben a paprika főtt. Rögtön keverjük el, óvatosan, hogy a paprikák ne essenek szét. Pár percig még lassú tűzön, néha megkeverve hagyjuk , hogy kicsit összeforrjon.
Ízlés szerint sózzuk, megszórhatjuk kevés őrölt borssal. Aki édeskésen szereti, az tegyen bele egy kevés cukrot is.

Friss kenyérrel tálaljuk.

Posted by Picasa

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Egyik kedvenc nyári ételem!Guszta!

Latsia írta...

Imádom én is! De csak a magyar paprikából az igazi, sajnos, mert én ahhoz ritkán jutok:-(

Liza írta...

Nagyon guszta! Én habarással, édesen is szoktam készíteni, mert a család fele úgy szereti.

szemirámisz írta...

Ottis , köszi!

Latsia, egyetértünk, csak magyar paprikából az igazi!

Liza, köszi. Ez tipikusan az egyik "ahány ház,annyi szokás" étel. :))