2010. január 31., vasárnap

Töltött karalábé



Hozzávalók:

2 db zsenge karalábé
1 főtt tojás
5 dkg feta sajt
3 dkg füstölt szalonna
3 evőkanál tejföl
3 dkg parmezán sajt
csipetnyi kapor
só , őrölt bors
1 evőkanálnyi olívaolaj


A karalábékat főzzük puhára sós vízben. Ha megfőtt, az alját vágjuk le egyenesre, hogy meg tudjon ülni.A belsejét egy kanál segíségével vájjuk ki . Ha van karalábévájónk,az még jobb, akkor szép kis gömböket tudunk belőle kiszedni.

Keverjük össze a megpirított szalonnakockákat az összemorzsolt fetasajttal és a lereszelt főtt tojással.Adjuk hozzá a tejfölt, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, és az apróra vágott kaporral. Töltsük meg vele a karalábékat.
Egy hőálló tál aljába tegyünk egy kanálnyi olívaolajat, ültessük bele a megtöltött karalábékat, szórjuk köré a kivájt belsejét, ezeket sózzuk meg kicsit. Kb. 1 dcl vizet öntsünk alá, fedjük le, és rakjuk 180°C-os sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sül.




Ekkor vegyük le a tál tetejét, rakjunk a karalábékra egy fél kanálnyi tejfölt és a reszelt parmezán sajtot. Toljuk vissza 2-3 percre, csak amíg a sajt ráolvad.

Tálalhatjuk így önmagában,vagy adhatunk mellé párolt rizst.
Készíthetünk mellé egy kapros mártást is, ezzel is nagyon finom.

Kapormártás:

Egy kevés zsíron vagy olajon pirítsunk meg 2-3 evőkanálnyi lisztet. Folyamatosan keverjük,hogy ne égjen le. Hozzáadunk 1 csokor apróra vágott kaprot, ezzel is pirítjuk egy keveset, majd felöntjük 2-3 dcl húslevessel / leveskockából is készülhet/.Jól keverjük el,hogy ne maradjon csomós.
Sózzuk,adjunk hozzá egy csipetnyi őrölt borsot, pici cukrot, citromlevet és kb. 10 percig főzzük.
Ekkor felölntjük 2 dcl tejszínnel és összeforraljuk.
A mártást tartsuk melegen, majd a tányéron lévő karalábét locsoljuk meg vele.

Nincsenek megjegyzések: